Veckans snackis

Veckansa snackis

varje fredag kommer en ny veckans snackis

Det finns en om jerk fiske på starsidan om man skrollar ner till petter.

                                     Tio tips att tänka på 

                   inför båtsäsongen. 

Båtsäsongen närmar sig med stormsteg om det inte redan börjat. Men vad ska man ta en titt på innan man lägger i båten nu igen?

I detta inlägg så får ni veta just det. 


  1.  Glöm inte säkerheten! du kanske är i isfiske mode efter isfiske säsongen men ett par isdubbar kommer inte rädda dig om olyckan är framme, och båten sjunker eller kapsejsar. Då är det bättre med en flytväst. Glöm inte din flytväst! det kan bli din död annars. Det är båt fiske säsongens billigaste livförsäkring.  



2.En radio eller mobiltelefon i vattentätt fodral. På så sätt kan du lätt ropa på hjälp om det börjar gå dåligt. Jag menar inte att du ska ropa på sos om du inte fått ett hugg på två timmar. Utan om du håller på att sjunka eller en storm kommer och du inte kan ta dig tillbaks. Ibland till och med om motorn dör och du driver mot grund snabbt. Självklart kan du ropa på hjälp från din kompis om dem vet något bra ställe där det finns mer fisk.


   

3. dyvika! Glöm för guds skull inte sätta in din dyvika igen. Det blir väldigt dyrt och farligt då. Det är ju inte så bra om du är långt ute och så upptäcker du att du glömt sätta in dyvika och vatten forsar in. Ingen försäkring täcker förmodligen det.



4. Huvudströmbrytare! Det är inte så kul om du och några kompisar åkt iväg med båten ett par timmar. sedan när ni är framme upptäcker du att du har glömt Huvudströmbrytaren. Du kanske inte ens kan starta motorn då. Eller så kanske du kan det men inte kan starta ditt plotter. och går på grund! inte så kul.




5.     Långa spön! När du fiskar från båt är det sällan ett problem med att ha långa spön. Tvärtom faktiskt det kan vara bra då man får längre kast och hårdare mot hugg. I många spön har man till och med bättre känsla.




6. Så får du loss beten som fastnat! Om man fiskar från land så är det svårt att få loss beten om dem fastnar. Men om man är i båt är det lätt om man gör rätt. 1 ryck åt många olika håll. 2 dra hårt precis innan du tror linan går av då släpper du, på så sätt kan den lätt hoppa ut. 3 den bästa ta dig till andra hållet om den och försök.

  1. om det inte funkar så ta dig över den och stoppa ner en te.x åra och dra. Många av dessa funkar även från land.






7. Om du har båten vid en brygga så kolla bryggan innan du lägger i båten igen. Tänk att du lägger i båten knyter fast den och går hem. Och på dan därefter har öglan eller vad du nu fäster tampen i gått av för bryggan är rutten.




8. Motor! glöm inte serva motorn i bland. Bensin från förra året är kanske inte superbra att använda igen. Det kan bli billigare i längden då. OBS! om du har en äldre båt kolla akterspegeln. Det är jobbigt om motorn ramlar av mitt i färden.





9.   Kolla dina krokar! Det är aldrig bra med trubbiga krokar varken för dig eller fisken. Dem får större hål då i munnen och dem släpper betydligt lättare, eller fastnar inte ens.





10.Byt lina. en lina från 4 år sedan håller sällan samma kvalitet som nya linor. Dem kan ha blivit solblekta. Eller kanske till  och med skavt mot något. Byt lina det är inte kul om fisken drar av din lina! (det är inte roligare om det beror på att du tagit dåligt hand om linan).

                                        Isfiske 

Isen lägger sig över vårt avlånga land.

För många betyder det att fiskesuget blir stort.

Men hur gör man?

I denna texten så går jag igenom just det.


Säkerhet går först

Något utav det viktigaste när man ska ut på isen är säkerhet och iskunskap, det är A och O. Första regeln när man ska ut är att ha en kompis som kan hjälpa dig upp om isen brister och du går igenom. Kompisen kan också hålla uppe ditt vett. Om personen inte kan hjälpa dig upp så kan personen larma eller hämta hjälp. De andra sakerna som är viktiga är isdubbar som alltid ska vara på. En livlina är också och föredra. Men om du har en  livlina är ett tips och testa kasta ut den så du vet hur den funkar.  Ett vattentätt mobilfodral eller en vattentät mobil är också bra att ha med sig ut på isen. 


Ismete

Ett utav det vanligaste metoden att sportfiske på is är ismete efter Gädda. Man kan säga att det är en uppgraderad version av angeldonsfiske. Det man behöver för att ismeta är ett kort ismete spö med rulle samt lina vid slutet av linan sätter man på ett special flöte för att inte linan ska frysa. Efter det så har man en tyngd tafs och en krok. På kroken agnar man med mört eller liknande.  Obs kolla vilka regler som gäller i vattnet du ska fiska i många vatten måste man köra med död betesfisk och det finns ett max antal spön som får användas. Över isen så stoppar dem flesta spöt i en spöhållare för att komma upp över isen så inte rullen / spö ringarna fryser till is. Sedan så har man en vippa fastsatt i spöhållaren som sedan går ner böjd till linan. Så när fisken hugger så drar den i linan och vippan börjar svaja då ser man fället.  Då springer man ditt ser om den rusat tar ut spöt bort med vippan gör ett redigt mothugg och fighten börjar. om det är en stor fisk och man vill väga den eller ta kort. Så kanske man glömt vågen lite längre bort då ska man hålla Gäddans ögon under vatten gärna en bit utav gälarna också. Glöm inte väga den i en blötad vågsäck.  En isborr på 200 mm eller mer är att föredra eftersom stora fiskar kan kliva på. Det blir även lättare att landa mindre och större fiskar då. 


Pimpelfiske efter Abborre 

Det man behöver för att pimpla Abborre är så klart ett pimpelspö ( glöm inte rulle till det) (glöm inte lina till rullen). Många Pimpelfiskare har en skrylla. Dem flesta är hemmabyggda ur en tunna. Man behöver så klart något att göra hål i isen med första gången man testar kan man använda en yxa eller is spet. Men om man börjar mer seriöst är ett isborr och föredra. Många har en vertikalpirk eller balanspirk på. Om man vill ha en extra chans så är det bra att sätta på en maggor på en utav krokarna. När man släpper ner så är det bra att dunsa den mot botten några gånger. Då så kommer det upp lite mat från botten och lockar till sig fiskar.  Om man kör med ett klassiskt pimpel spö så brukar många inte veva upp fisken utav dra upp den i linan. För att hitta ett bra ställe om det är snö så är det bra att leta efter fläckar där det inte är snö och tvärtom. När man pimplar Abborre är en isborr på 100 mm till 150 mm lagom. Om man har en mindre isborr så går det snabbare att borra igenom isen. Om man däremot har en med högre millimeter så går det långsammare och är tyngre. när man pimplar så byter många hål efter 1 till 3 minuter när man inte tävlar. Om man däremot tävlar så kör många 10 till 20 sekunder i ett hål innan man byter.

På så sätt blir det ofta över 100 hål på en dag. 


Pimpla betesfisk  

Man ska leta på samma ställe som man fiskar betesfisk. På isfria årstider. Det bästa betet att använda efter vitfisk är: En helt vanlig vertikalpirk. När man kommit ut borrat upp ett hål. Ett vanligt abborre borr runt 100 mm är perfekt. När man börjar kan man ha en vanlig kort länk med limkrok kanske en maggot eller två är bra i början i alla fall. Upptäcker man att dem är petiga så kan man ha en 10 cm lång nylon länk med en enkel krok.